10.01.2023 | Categorie : Spectrum

Wat zijn HI-LOK verbindingen? En wat zijn de voordelen?


Speciale toepassingsgebieden vereisen speciale verbindingen. In de lucht- en ruimtevaart zijn HI-LOK verzonken klinknagels erg populair. Hieronder leggen we uit wat er achter de naam schuilgaat en welke voordelen HI-LOK verbindingen bieden.

HI-LOK™ is een geregistreerd handelsmerk van Hi-Shear Corporation, een leverancier van lucht- en ruimtevaartoplossingen. Ze worden vaak gebruikt bij de vervaardiging van structurele assemblages.
 

Hoe werkt HI-LOK?

Een typische HI-LOK-verbinding bestaat uit een bout en een manchet, voorzien van schroefdraad en tegendraad. De bout wordt door een gat in het werkstuk geleid en aan de andere kant met behulp van de manchet vastgezet. De bout wordt vastgehouden met een inbussleutel die van boven in de bout wordt gestoken door het draaideel van de ratel terwijl de manchet wordt aangetrokken. Het bijzondere: De manchet is uitgerust met een afscheurbare veiligheidsgroef. Zodra het geschikte koppel of de juiste voorspanning is bereikt, komt die uit zichzelf los van de manchet. De manchet is dan optimaal aangetrokken.
 

Welke voordelen biedt HI-LOK?

HI-LOK-verbindingen worden meestal gebruikt wanneer een hoge treksterkte nodig is in extreme toepassingsgebieden. Bijvoorbeeld in de lucht- en ruimtevaart, waar veiligheid de hoogste prioriteit heeft. De voordelen:

  • Zonder complexe gereedschappen kan een veilige verbinding met de ideale voorspanning worden gecreëerd.
  • Het HI-LOK-systeem is ruimtebesparend en daarom ook geschikt voor kleine ruimtes.
  • Vergeleken met andere bevestigingsmethoden onderscheidt HI-LOK zich door een hoge beveiliging tegen metaalmoeheid en tegelijkertijd hoge sterkte.
  • In tegenstelling tot gebruikelijke bouten en moeren kan met HI-LOK gewichtsvermindering worden bereikt.

Heb je speciaal HI-LOK-gereedschap nodig?

Kort antwoord: Ja. Om de Inbussleutel van bovenaf in de bouten te kunnen steken, moet de kop van de ratel - dat wil zeggen het draaideel - een in het midden gepositioneerd 'kanaal' hebben. Of nog eenvoudiger gezegd: HI-LOK-ratels hebben simpelweg een gat in het draaideel.

Het probleem: Aangezien er normaal een bal of een pen in het midden van het draaideel zit waarmee doppen en toebehoren vastgezet worden, worden deze bij gebruik van een HI-LOK-ratel niet vastgehouden. Met name in de luchtvaart is effectieve bescherming tegen schade door vreemde voorwerpen (FOD) bijzonder belangrijk. Het is dan ook absoluut noodzakelijk om onbedoeld verlies van kleine onderdelen te voorkomen.

Daarom heeft STAHLWILLE een speciale HI-LOK- ratel ontwikkeld en gepatenteerd. Hierbij duwt de inbussleutel de kogelbeveiliging opzij en wordt het gebruikte hulpstuk vergrendeld. 

HI-LOK-GEREEDSCHAP IN GEBRUIK IN DE LUCHTVAART

[Translate to Dutch:] HI-LOK tool used in aviation