15.10.2020 | Categorie : Spectrum

Gecontroleerde boutaanhaling

Onmisbaar voor nauwkeurige verbindingen


Een toenemend aantal boutverbindingen moet worden bevestigd met een bepaald aanhaalmoment en de resultaten gedocumenteerd. De reden hiervoor zijn strenge veiligheidsvoorschriften en kwaliteitseisen. Alleen een gedefinieerde boutverbinding kan ervoor zorgen dat een verbinding bestand is tegen de in de praktijk verwachte belastingen. Maar dat is nog niet alles: gevoelige materialen zoals carbon, magnesiumlegeringen en kunststoffen worden tegenwoordig vaker gebruikt. Een onjuiste voorspanningskracht kan de componenten beschadigen of voorkomen dat de gewenste verbindingseigenschappen worden bereikt.

Neem bijvoorbeeld de lucht- en ruimtevaart: er zijn veel veiligheidsrelevante boutverbindingen in een turbine en rond het landingsgestel. Deze moeten worden bevestigd onder zeer strenge specificaties. Daarom zijn nauwkeurige momentgereedschappen onmisbaar in productie en onderhoud.

Bij de bouw van elektriciteitscentrales en de opwekking van stroom kan een verkeerd aangedraaide bout een zeer dure zaak worden. Als een elektriciteitscentrale offline moet gaan, betekent elke minuut verlies voor de uitbater, die moet worden vermeden.

Last but not least is aanhaalmomenttechnologie al lang onmisbaar in de bouw: stalen balken of bevestigingselementen moeten absoluut betrouwbaar zijn en vele jaren meegaan – vaak onder extreme omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij bruggen het geval is. Aanhaalmomenttechnologie is al vele jaren onmisbaar op dit gebied, omdat dit de enige manier is om voldoende hoge, duurzame voorspankrachten te genereren. De enige uitzondering is boutverbindingen met schuifspanningsbouten, waarbij, in tegenstelling tot normale spanningsbouten, de krachtoverbrenging loodrecht staat op de bevestigingsas.

Conclusie: het toepassen van de juiste kracht is de cruciale factor in veel bevestigingssituaties.